Broodwinners! Philadelphia helpt broodverspilling tegen te gaan met lekkere croque-recepten

3 miljoen Belgen gooien wekelijks brood weg

Uit recent onderzoek1 blijkt dat in België brood een van de meest verspilde voedselitems is. Philadelphia, gekend om zijn zuivelspreads, lanceert het project De Broodwinners om deze verspilling tegen te gaan. Met de campagne wil het Belgen bewust maken van het probleem maar ook inspireren met verschillende oplossingen.

Uit onderzoeken van Too Good To Go en Voedselverlies.be2 blijkt dat in België meer dan 9 miljoen sneetjes brood wekelijks worden weggegooid, dat staat gelijk aan bijna 1 miljoen euro aan brood dat wekelijks wordt verspild. Philadelphia besloot recent een nieuwe bevraging1 naar voedselverspilling te organiseren, waarbij brood opnieuw bovenaan stond bij voedsel dat vaakst wordt verspild.

  • In Vlaanderen eet 49,2% geen producten na de houdbaarheidsdatum en in Wallonië is dat 61%.
  • In Vlaanderen heeft 80,8% en in Wallonië 83% standaard brood in huis.
  • Bijna 70% van de Belgen heeft soms tot heel vaak brood in huis dat bijna vervalt.
  • In Vlaanderen wordt brood (54%), aardappelen (46,4%) en rijst (41,6%) het vaakst weggegooid. In Wallonië is dat rijst (50,4%), brood (45,4%) en aardappelen (40,2%)*.
  • Losse ingrediënten (zoals brood) die bijna vervallen worden in Vlaanderen door 28,6% van de inwoners weggegooid en in Wallonië is dat door 34%.
  • In Vlaanderen heeft slechts 7,2% in de week nooit losse ingrediënten in huis en in Wallonië 6,8%.

Brood is bij Belgen dus een populair ingrediënt dat ze steeds in huis hebben maar het wordt ook het vaakst weggegooid. In 2022, met de economische onzekerheid, zien we een verandering in gedrag waarbij mensen meer en meer restjes gaan opgebruiken en food waste proberen te beperken3. Philadelphia wil consumenten helpen om verspilling, meer bepaald broodverspilling, aan te pakken en te verminderen door hen te inspireren om ‘oud’ brood toch nog te gebruiken.

Philadelphia Broodwinners: “Word een broodwinner en haal het beste uit je broodresten”

Brood van een paar dagen oud is vaak lekkerder als je het roostert of grillt. Philadelphia biedt daarom tal van leuke recepten om je brood om te toveren tot een lekkere croque. Zo hoef je ‘oud’ brood niet weg te gooien, ga je verspilling tegen en spaar je enkele centjes uit. En iedereen houdt toch van een smakelijke croque?

“We willen mensen helpen om verspilling, meer bepaald broodverspilling, aan te pakken en te beperken door hen te inspireren met verschillende recepten om er heerlijke croques van te maken.” ​

Tineke de Wispelaere, Senior Brand Manager Philadelphia Benelux

Philadelphia zet zich in tegen voedselverspilling

Philadelphia is al jaren bezig met iniatieven tegen voedselverspilling. Zo doneert het moederbedrijf van Philadelphia, Mondelēz International, standaard producten aan de ​ Belgische Federatie van Voedselbanken en biedt het merk inspiratie en tips om te koken met restjes.

Recepten onder embargo tot 6 februari:

De nieuwe Philadelphia Geitenkaas & Rozemarijn zal vanaf week 6 nationaal verkrijgbaar zijn, de nieuwe Philadelphia Plantaardig zal vanaf week 6 exclusief verkrijgbaar zijn bij Delhaize en vanaf week 12 nationaal.

 

Noot aan de redactie: heb je vragen of ben je op zoek naar beeldmateriaal, aarzel niet om ons te contacteren:

Marlies Neerinck

Senior Account Manager, Parlez

Image gallery:

 

Bronnen:

1Day One, Foodwaste in Belgium, Augustus 2022, n=1000 | België

Day One Philadelphia Foodwaste research.pdf

PDF - 483 Kb

2Bron: Welk Voedsel Wordt Verspild 2021 | EU

​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ Voedselverlies en consumentengedrag bij Vlaamse huishoudens | België

3Bron: GfK Behavior Change april 2022 | EU

*Binnen de categorie ‘Brood, graanproducten, aardappelen, rijst, deegwaren en peulvruchten’

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Philadelphia

Philadelphia is 's werelds populairste zuivelspread. Het pioniersmerk plaatst innovatie al meer dan 100 jaar centraal, door te anticiperen op nieuwe behoeftes en gebruik te maken van baanbrekende technologieën om te voldoen aan zowel de verwachtingen op het gebied van kwaliteit, als aan de uitdagingen van de planeet.

De onmiskenbare smaak van Philadelphia - een mix van versheid en smeuïgheid – creëert heerlijke momenten om van te genieten, alleen, met familie of met vrienden. De Philadelphia zuivelspread biedt een gevarieerd aanbod: het is verkrijgbaar in meerdere variëteiten (nature, light) en in verschillende smaken.